Nu een locatie in Vianen en in Utrecht

Vrijblijvende Gratis Intake

Voor een Pijnvrij Functioneren

Fysiotherapie en Manuele Therapie

Oudwijkerdwarsstraat 104-106 Utrecht

Lijnbaan 9 Vianen

Bekkendbodemspieren en seksualiteit

Wist je dat je bekkenbodemspieren een belangrijke rol spelen bij seksualiteit? Bekkenbodemspieren die niet goed werken kunnen verschillende seksuele problemen geven.

In deze blog leest u meer over deze problemen en hoe Marit, als geregistreerd bekkenfysiotherapeut, u kan helpen om betere controle te krijgen over de bekkenbodemspieren.

Wat doet de bekkenbodem precies bij seksualiteit?

De bekkenbodemspieren zitten helemaal onderin het bekken, de spieren lopen van het schaambot naar het stuitje en over de hele breedte van het bekkengebied tussen de zitbeenknobbels. De bekkenbodem heeft een steunfunctie, de spieren ondersteunen de blaas en de urinebuis, de endeldarmen en bij de vrouw de baarmoeder en vagina. De spieren zorgen ervoor dat u urine, ontlasting en windjes kunt ophouden. Ook hebben de spieren invloed op seksueel gebied. De spieren kunnen er voor zorgen dat er problemen optreden bij penetratie in de vagina. Bij de mannen spelen de spieren een rol bij de erectie en zaadlozing. Het is dus erg belangrijk dat de bekkenbodemspieren goed functioneren om geslachtsgemeenschap te kunnen hebben.

Als mens kan je de bekkenbodemspieren bewust aanspannen en ontspannen maar de spieren werken ook grotendeels onbewust.

Seksuele opwinding

Om van seks te kunnen genieten is een goede seksuele stimulatie en voldoende seksuele opwinding erg belangrijk. De bekkenbodemspieren hebben hier een belangrijke rol in, zij moeten goed kunnen aan- en ontspannen op de juiste momenten.

Bij seksuele opwinding neemt de doorbloeding van de geslachtsorganen toe, de mannen krijgen een erectie en bij vrouwen worden de weefsels (oa. de clitoris) rondom de vagina zachter en komt er vocht vrij. Mocht er bij u een te hoge spierspanning zijn van de bekkenbodemspieren dan verminderd dat de doorbloeding in het bekkenbodemgebied, dit heeft als gevolg dat de opwinding, het krijgen van een erectie, voldoende vochtig worden en het krijgen van een orgasme verstoord raakt. Dit verklaart mogelijke problemen bij het vrijen. In de menopauze kunnen dezelfde verschijnselen optreden door hormonale veranderingen.

Seksuele problemen bij vrouwen

  • Pijn tijdens gemeenschap (Dyspareunie)
  • Vaginisme ( gemeenschap of iets
  • inbrengen in de vagina lukt niet)
  • Te weinig opgewonden raken of
  • te weinig vocht worden
  • Geen orgasme kunnen krijgen

Seksuele problemen bij mannen

  • Erectiestoornissen
  • Problemen met klaarkomen (vroegtijdig klaarkomen)
  • Pijn tijdens of na het klaarkomen

Bekkenfysiotherapie voor seksuele klachten

Herkent u bovenstaande klachten, maak dan een afspraak bij Marit van Rosmalen, zij is geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Bekkenfysiotherapie voor bovenstaande klachten kan veel hulp / handvaten geven om met deze klachten aan de slag te gaan. Er word samen met u gekeken naar een juist behandelplan.

De behandeling van seksuele klachten richt zich op bewustwording van de bekkenbodemspieren, uitleg over de seksuele responscyclus, het leren aan- en ontspannen van de bekkenbodem, en een juiste buikademhaling en ontspanningsoefeningen.

Deel deze post

Laatste Posts

Wij zien u graag op ons gratis spreekuur

Maak een afspraak om langs te komen op ons gratis spreekuur​

×

Hallo!

Stel ons je vraag, wij staan u graag te woord

×