Dry Needling

Wat is dry needling?

Dry needling therapie is een behandelmethode van de fysiotherapeut die effectief kan zijn bij veel klachten. Bij een dry needling behandeling wordt er een acupuntuurnaald in triggerpoints geprikt, door het inbrengen van het naaldje spant de triggerpoint (spier knoop) kort samen (Local Twitch Response) maar volgt daarna juist de ontspanning. Er wordt dus geen vloeistof in de spieren gespoten.

Wat is het doel van dry needling?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt met een naald, zullen deze punten in de spier(en) snel en langdurig ontspannen. Na de behandeling kan de spier weer beter functioneren. Afvalstoffen worden weggewerkt, wat resulteert in een betere doorbloeding. De spier wordt krachtiger, flexibeler en meer ontspannen.

Dry needling kan overal in het lichaam gebruikt worden waar triggerpoints (spier knopen) in de spieren zitten. Het is dus veelzijdig inzetbaar.

Gemiddeld zijn er 3 behandelingen nodig om de spieren tot ontspanning te brengen, er wordt dus snel resultaat gemerkt. Het verschilt natuurlijk per persoon hoe snel de therapie van de behandelde spieren werkt. Het resultaat zal zich uiten in het feit dat de patiënt pijnvrij zal kunnen bewegen en geen last meer heeft van stijve spieren en/of uitstraling van de spier. Het is van belang om naast de dry needling behandeling gerichte oefeningen te doen voor een langdurig effect.