Manuele Therapie

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds je houding en beweging te verbeteren. De therapeut heeft veel kennis van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom.

Voordelen van manuele therapie

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; je voelt een verbetering van debewegingsvrijheid en een afname van de pijn.

Hoe en bij welke klachten wordt het ingezet?

De manueel therapeut gebruikt specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Het behandelprogramma bestaat uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen. Manuele therapie wordt ingezet bij:

  • Hoofd- en nekpijn
  • Nek- en schouderklachten die doortrekken tot in de armen
  • Rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn
  • Lage rugklachten
  • Bepaalde vormen van duizeligheid
  • Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten

Verschil met fysiotherapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na de HBO opleiding fysiotherapie een 3-jarige masteropleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. 

Daarmee heeft hij/zij extra kennis -qua diagnostiek, onderzoek en behandeling- opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van alle gewrichten van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door zijn gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van de klachten te beoordelen. Zo kan hij/zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.