Bekken fysiotherapie

Heb jij vaak aandrang van urine of ontlasting of verlies jij zonder dat het je het wilt urine of ontlasting? Laat je vaak windjes, is vrijen minder prettig omdat je pijnklachten ervaart of is bewegen nu pijnlijk tijdens je zwangerschap? Wat voor klachten op het gebied van plassen, poepen, vrijen en tijdens/na je zwangerschap je ook hebt, wij als bekkenfysiotherapeuten kunnen jou helpen!

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft na de 4-jarige HBO opleiding nog een 3-jarige post-HBO master opleiding gedaan.

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten in het gehele gebied van buik, bekken en lage rug. Behandelingen van een bekkenfysiotherapeut worden ook vergoed vanuit je aanvullende verzekering, urineverlies bij inspanning wordt vergoed vanuit de basisverzekering (mits je eigen risico al op is).

De bekkenfysiotherapeut gaat samen met jou, tijdens de intake, beoordelen waar de klachten die jij ervaart vandaan komen. Er wordt een uitgebreid fysiotherapeutisch onderzoek gedaan. De klachten worden uit meerdere invalshoeken bekeken; vaak zie je dat klachten uit het bekken(bodem) gebied samen hangen met bijvoorbeeld je ademhaling, houding, beweging en toiletgedrag. Er kan aanvullend een (inwendig) bekkenbodemfunctie onderzoek gedaan worden. Een bekkenfysiotherapeut is speciaal opgeleid om een inwendig onderzoek / inwendige behandeling te doen, zowel vaginaal als anaal. Een inwendig onderzoek/behandeling zal altijd in overleg plaats vinden, voelt u zich er niet prettig bij, dan zal er geen inwendig onderzoek plaatsvinden! Het belangrijkste is dat u zich prettig voelt bij de behandeling, u houdt de regie.

Herkent u zich in deze symptomen?

  • Ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en /of te ontlasten
  • Vaak urineweg infecties
  • Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
  • Zwaar drukkend gevoel in de onderbuik en/of balgevoel in de vagina of anus
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
  • Problemen bij vrijen; niet kunnen vrijen, pijn, opwindingsproblemen, erectieproblemen, te snel klaarkomen, , denk bijvoorbeeld aan pijn, opwindingsproblemen,
  • Bekkenpijn en lage rugklachten tijdens en na de zwangerschap en bevalling
  • Begeleiding voor en na operaties in het buik- en bekkengebied


Wij gaan samen kijken naar een oplossing voor deze klachten! Heeft u klachten zoals hierboven beschreven staan en vraagt u zich af of de bekkenbodem wellicht een rol speelt, dan mag u natuurlijk altijd contact opnemen!